Jaguar Forum banner
361 - 380 of 437 Posts
Rozumiem, ale zwracałem uwagę na to, że nawet jeśli to wszystko zrobisz, SDD nadal będzie wymagało aktualizacji, aby pozostać operacyjnym. Przynajmniej tak było w moim przypadku.
Miałem wszystkie aktualizacje, więc podczas aktualizacji po prostu zwracało brak nowych plików. Ale i tak musiałem wykonać ten krok, aby SDD nie prosiło o aktualizację, a następnie wyłączało funkcje, jeśli tego nie zrobiłem. To był cały mój problem ze starą konfiguracją Win7 Pro. Działało dobrze, ale ponieważ program nie mógł skontaktować się z serwerami Jaguara, po prostu się zdezaktualizował i w końcu przestał działać.

Nie wiem, co zrobię, jeśli to się powtórzy, ponieważ być może na dobre wypadnę z biznesu SDD?

Rozumiem, ale zwracałem uwagę na to, że nawet jeśli to wszystko, co robisz, SDD nadal będzie wymagało aktualizacji, aby pozostać operacyjnym. Przynajmniej tak było w moim przypadku.
Miałem wszystkie aktualizacje, więc podczas aktualizacji po prostu nie zwracało żadnych nowych plików. Ale i tak musiałem wykonać ten krok, aby SDD nie prosiło o aktualizację, a następnie wyłączało funkcje, jeśli tego nie zrobiłem. To był cały mój problem ze starą konfiguracją Win7 Pro. Działało dobrze, ale ponieważ program nie mógł skontaktować się z serwerami Jaguara, po prostu stracił ważność i w końcu przestał działać.

Nie wiem, co zrobię, jeśli to się powtórzy, ponieważ może na dobre wypadnę z biznesu SDD?
.
.
.
Czy późniejsze wersje sdd wymagają aktualizacji?

Wersja 130 mogła działać bez połączenia z Internetem i zalecano, aby nie aktualizować

Mam V130, ale nigdy go nie używałem ani nie instalowałem, więc nie jestem pewien. Mój samochód jest z 2014 roku, więc chciałem użyć najnowszej wersji SDD, zanim Jaguar przeszedł na Pathfindera. Tak, widziałem, że można jakoś wyłączyć proces aktualizacji we wcześniejszych wersjach, ale nigdy mi się to nie udało. To znaczy, tak, można wyłączyć oprogramowanie aktualizacyjne, aby automatycznie sprawdzało, gdy SDD jest ładowane lub otwierane, ale to nigdy nie powstrzymało SDD przed nękaniem mnie, żebym aktualizował ręcznie.

Poza tym nigdy nie byłem pewien, czy to, co pobierałem, było w ogóle potrzebne, ponieważ czytałem, że Jaguar przestaje wydawać jakiekolwiek aktualizacje, gdy samochód ma kilka lat. To ma sens, ponieważ późniejszy model byłby ich priorytetem w naprawie. Zawsze pobierałem wszystkie aktualizacje dla wszystkich modeli Jaguara i LR na wszelki wypadek. Kiedy po raz pierwszy zainstalowałem SDD, pobieranie wielu GB zajęło kilka dni. Po prostu aktualizowałem, aż SDD poinformowało mnie, że nie ma już więcej plików do pobrania. To oczywiście sprawia, że SDD jest potworem pod względem rozmiaru!

Cześć wszystkim,
Pomimo pobrania wszystkich plików vbf, VM Win7Pro działa źle. Za pierwszym razem, gdy łączysz się z samochodem i na przykład programujesz KVM, działa to i nie są potrzebne żadne pliki do pobrania. Jednak jeśli chcesz zrobić więcej po tym, powiedzmy jednostkę BCM, zatrzyma się i poprosi o pobranie plików, połączenie z siecią, jednak wszystkie pliki zostały pobrane, ale w ogóle nie pozwoli ci pracować. Musisz więc mieć dziewiczy klon VM i rozpocząć kopiowanie go, aby programować moduły bez pytania o pobieranie plików! Lokalny test bramy jest ok, ale nie ma połączenia z siecią, nawet jeśli połączysz Wi-Fi, jest czerwony.
Teraz, WIn 10 Pro, łączy się z serwerami itp., ale kiedy uruchamiasz funkcje serwisowe, wyjdzie i poda kod gwarancji referencyjnej i nic dla ciebie nie zaprogramuje! Dotyczy to v164 i v165.
Jakieś rozwiązania dla powyższego?

Discussion starter · #365 · (Edited)
Data graniczna dla V130 to 2012, więc późniejsze numery VIN samochodów nie są przechowywane w tej wersji. To jeden z powodów, dla których stworzyłem V160, ponieważ moim obecnym samochodem jest XF z 2015 roku, a poprzednim był XF z 2014 roku. Oryginalne posty i VM zostały utworzone, gdy byłem właścicielem XF Sportwagon z 2004 roku.

V130 rzekomo zawiera wszystkie pliki Jaguara i Land Rovera. Dlatego jest to rozwiązanie dla większości rzeczy dla samochodów, które są poniżej tej daty. JLR wkrótce zdał sobie sprawę, że oprogramowanie (ponieważ ma przestarzałą konstrukcję) można łatwo złamać. Dlatego w późniejszych wersjach próbuje zaktualizować do "najnowszego modułu lub oprogramowania układowego", gdy próbujesz zaprogramować pewne rzeczy. Wymaga to subskrypcji Topics, aby uzyskać dostęp, a więc zarabia pieniądze JLR od warsztatów.

Wszystkie wersje są tym, czym są. Dodatkowe narzędzie w twoim arsenale, aby spróbować utrzymać nasze wadliwe samochody w działaniu.

Proszę, nie oczekuj pełnej funkcjonalności subskrypcji TOPIX dla żadnej wersji bez płacenia za subskrypcję TOPIX.

Ale funkcje, które może wykonywać nawet w ograniczonej funkcji późniejszych wersji, takie jak przeprogramowanie immobilizera, ponieważ warsztat nie pozwolił wyłączyć samochodu przed wyjęciem obu akumulatorów (ARRRGH!!!). Może zaoszczędzić pieniądze. Użyłem również V130 do zaprogramowania modułów dla dołożonego ekranu i zmieniarki CD, aby były teraz rozpoznawane przez Jaguar Voice w X-Type Sports Wagon.

A także hostuję to oprogramowanie w takiej postaci, w jakiej jest! Po prostu wziąłem dostępne pliki iso i zainstalowałem je w maszynie wirtualnej, aby ułatwić instalację. Nie majstruję zbytnio, chyba że muszę, i jest tu o wiele bardziej doświadczonych członków w zakresie codziennego użytkowania i możliwości SDD. Proszę, zobacz ich, aby pomóc w przypadku jakichkolwiek problemów z używaniem oprogramowania.

Ale pamiętaj również, że prosząc o pomoc członków, nie chcą oni również tracić godzin na bycie technikiem IT.
Jeśli są rzeczy, których nie rozumiesz, zrób wcześniej małe rozeznanie, a może już odpowie to na twoje pytania. Jeśli nie, to członkowie tutaj mają ogromną pulę wiedzy i doświadczenia.

Dziękuję

TheMindBuddah

Data graniczna dla V130 to 2012, więc późniejsze numery VIN samochodów nie są przechowywane w tej wersji. To jeden z powodów, dla których stworzyłem V160, ponieważ mój obecny samochód to XF z 2015 roku, a poprzedni to XF z 2014 roku. Oryginalne posty i VM zostały utworzone, gdy byłem właścicielem XF Sportwagon z 2004 roku.

V130 rzekomo zawiera wszystkie pliki Jaguara i Land Rovera. Dlatego jest to rozwiązanie dla większości rzeczy dla samochodów, które mieszczą się w tej dacie. JLR wkrótce zdał sobie sprawę, że oprogramowanie (ponieważ jest przestarzałe w swoim projekcie) można łatwo złamać. Dlatego w późniejszych wersjach próbuje zaktualizować się do "najnowszego modułu lub oprogramowania układowego", gdy próbujesz zaprogramować pewne rzeczy. Wymaga to subskrypcji Topics, aby uzyskać dostęp, a więc zarabia pieniądze JLR z warsztatów.

Wszystkie wersje są tym, czym są. Dodatkowe narzędzie w twoim arsenale, aby spróbować utrzymać nasze wadliwe samochody w działaniu.

Proszę, nie oczekuj pełnej funkcjonalności subskrypcji TOPIX dla żadnej wersji bez płacenia za subskrypcję TOPIX.

Ale funkcje, które może wykonywać nawet w ograniczonej funkcji późniejszych wersji, takie jak przeprogramowanie immobilizera, ponieważ warsztat nie pozwolił wyłączyć samochodu przed wyjęciem obu akumulatorów (ARRRGH!!!). Może zaoszczędzić pieniądze. Użyłem również V130 do zaprogramowania modułów dla doposażonego ekranu i zmieniarki CD, aby były teraz rozpoznawane przez Jaguar Voice w X-Type Sports Wagon.

A także hostuję to oprogramowanie takie, jakie jest! Nie majstruję zbytnio, chyba że muszę i jest tu na tym forum o wiele bardziej doświadczonych członków w codziennym użytkowaniu SDD. Proszę, zobacz ich, aby pomóc w przypadku jakichkolwiek problemów z używaniem oprogramowania.
Ale bądź również świadomy, że prosząc o pomoc członków, oni również nie chcą tracić godzin na bycie technikiem IT, ponieważ nie zainstalowałeś go poprawnie lub nie rozumiesz podstaw IT.

Dziękuję

TheMindBuddah
Nie oczekuję, że ktokolwiek będzie dla mnie technikiem IT, pracuję w cyberprzestrzeni od wielu lat. Pytam tylko o doświadczenie z problemami, to wszystko. To dziwne, że po pobraniu WSZYSTKICH plików kalibracyjnych, 53 GB prosi o pobranie plików podczas programowania więcej niż 1 modułu. Podczas programowania 1 modułu pobiera pliki z pobranego vbf, a następnie, jeśli chcesz zaprogramować coś innego, narzeka, że musi pobrać, ale już tam jest. W każdym razie, rozwiązałem to za pomocą deep freeze, więc kiedy to się dzieje, uruchom ponownie VM i wraca do normalnego stanu.

Discussion starter · #367 ·
Nie oczekuję, że ktokolwiek będzie dla mnie technikiem IT
Cześć Kult

To nie było skierowane do ciebie ani do nikogo innego, i przepraszam, jeśli ktoś uważa, że post dotyczył jego. :)

To był tylko ogólny post po przeczytaniu kilku stron dotyczących SDD.
Aby przypomnieć ludziom, że to oprogramowanie ma ograniczenia, ponieważ jest to oprogramowanie "Cracked".
Jest samowystarczalne od momentu złamania. Jakakolwiek aktualizacja lub zezwolenie na uruchomienie na żywo może i uniemożliwi jego złamanie i przywróci je do stanu OEM SDD.
Jednym z problemów z maszynami wirtualnymi, jak w przypadku V130. Twoja maszyna wirtualna pobierze datę z laptopa. Jeśli ta data jest po dacie 2012, SDD poprosi o uruchomienie na żywo i aktualizację. To jeden z powodów, dla których dołączyłem automatyczny skrypt do ustawiania daty laptopa na 01.08.2012 dla V130.

To miało być bardziej ogólne pytanie do członków, aby zrobili trochę rozeznania w ogólnych problemach IT i jak działają te złamane wersje SDD, co będziesz mógł z tym osiągnąć!

Jak powiedziałem i przepraszam, jeśli myślałeś, że to zostało opublikowane z twojego powodu. Nie miałem na celu obrazy.

Cześć Kult

To nie było skierowane do ciebie ani do nikogo innego i przepraszam, jeśli ktoś uważa, że post dotyczył jego. :)

To był tylko ogólny post po przeczytaniu kilku stron wstecz związanych z SDD.
Aby przypomnieć ludziom, że to oprogramowanie ma ograniczenia, ponieważ jest to oprogramowanie "Cracked".
Jest samodzielne od momentu jego złamania. Jakakolwiek aktualizacja lub zezwolenie na uruchomienie go na żywo może i uniemożliwi jego złamanie i przywróci mu status OEM SDD.
Jednym z problemów z maszynami wirtualnymi, jak w przypadku V130. Twoja maszyna wirtualna pobierze datę z laptopa. Jeśli ta data jest po dacie 2012, SDD poprosi o przejście na żywo i aktualizację. To jeden z powodów, dla których dołączyłem automatyczny skrypt, aby ustawić datę laptopa na 01.08.2012 dla V130.

To miało być bardziej ogólne pytanie do członków, aby zrobili małe poszukiwania dotyczące ogólnych problemów IT i sposobu działania tych złamanych wersji SDD, co będziesz mógł z nim osiągnąć!

Jak powiedziałem i przepraszam, jeśli pomyślałeś, że zostało to opublikowane z twojego powodu. Nie miałem na celu obrażania.
Przepraszam również z mojej strony, muszę być zmęczony, że przegapiłem twój punkt, to był ogólny post :) przepraszam kolego!

Dzięki dla TheMindBuddah za udostępnienie plików.

W przypadku, gdyby komuś pomogło to w przyszłości z v138VM, oto kilka rzeczy, które znalazłem podczas mojej instalacji:

Na Gentoo Linux, VirtualBox nie chciał otworzyć pliku .ova. Wcześniej miałem problemy ze spacjami w nazwach maszyn wirtualnych; plik .ova można rozpakować, a spacje usunąć z pliku .vmdk za pomocą sed:

sed -ie 's/XPJLR 138 Clone/WinXPJLR_138_Clone/g' WinXPJLR_138_Clone-disk001.vmdk

Plik .vmdk można dodać jako dysk do nowej maszyny XP utworzonej w VirtualBox lub prawdopodobnie użyć w VMWare. Ponowne spakowanie plików (po zmianie pliku .ovf, aby pasował) wygenerowało plik ova, który nie chciał się załadować z błędem sumy kontrolnej.

VirtualBox dawał pewne błędy podczas ładowania VM z plikiem .vmdk, wydawało się, że działa OK, ale ostatecznie użyłem hosta Windows 10, aby być bezpiecznym.

WinXP nie ma kontrolera USB3, więc zauważyłem, że pendrive'y nie były rozpoznawane. Na forach VirtualBox sugerowano zainstalowanie sterownika hosta RENESAS USB3, ale nie został on rozpoznany w XP. Jeśli musisz przesyłać pliki do i z VM za pomocą pendrive'a, ustawienie kontrolera gościa na USB 1 pozwalało na używanie starych, nie-USB3 pendrive'ów. Kabel Mongoose działał dobrze z kontrolerem ustawionym na USB3, więc prawdopodobnie najlepiej użyć tego ustawienia do każdego przeprogramowania.

Wersja 166 działa natywnie w systemie Windows 11, z plikiem softwareupdate zmienionym i odpowiednią poprawką, mogła połączyć się z internetem i pobrać pliki potrzebne do przeprogramowania modułów bez żadnych problemów.

Otwórz notatnik, wklej:

date 01-08-2012

zapisz jako DATE.bat

Kopiuj do

C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Startup
lub
C:\Documents and Settings\[Nazwa użytkownika]\Start Menu\Programs\Startup

Aby uruchomić przy starcie.

Czasami się resetuje, dlatego zapisz również na pulpicie, aby kliknąć dwukrotnie, gdy zostanie ustawiony.
Cześć mrmut,
Pobrałem SDD V138 od TheMindBuddah.
Wybrałem 138, ponieważ ten link SDD/IDS release date compendium - Jaguar Forums - Jaguar Enthusiasts Forum sugeruje, że został wydany w czerwcu 2014 roku, mój XF został zarejestrowany 28.03.2014, więc założyłem, że V130 nie będzie działać.

Następnie wypróbowałem twoją wskazówkę dotyczącą daty w maszynie wirtualnej, ale napisałem: "date 30-06-2014".
Zapisałem to jako DATE.bat, zmieniłem typ pliku z .txt na Wszystkie pliki i pozostawiłem kodowanie jako ANSI.

Następnie skopiowałem go za pośrednictwem wątku wszystkich użytkowników powyżej, zamknąłem maszynę wirtualną i otworzyłem ją ponownie. Data pozostała na 16.04.2014, czyli tam, gdzie ustawiłem ją wcześniej, plus 6 dni od tego czasu.

Zrobiłem to samo jeszcze raz i zapisałem za pośrednictwem wątku Użytkownika domyślnego (który jest jedynym innym plikiem użytkownika). Kiedy otworzyłem maszynę wirtualną, data pozostała na 16.04.2014.

Jakieś pomysły, gdzie popełniam błąd?

Wszelka pomoc mile widziana.
Pozdrawiam
Chris

Virtualbox używa czasu hosta, chyba że jest on odłączony. Wpisz w wierszu poleceń:
"c:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe" setextradata "your virtualdrive" "VBoxInternal/Devices/VMMDev/0/Config/GetHostTimeDisabled" 1

To wyłącza synchronizację czasu z hostem dla określonych wirtualnych dysków twardych.

Virtualbox używa czasu hosta, chyba że jest on odłączony. Wpisz w wierszu poleceń:
"c:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxManage.exe" setextradata "your virtualdrive" "VBoxInternal/Devices/VMMDev/0/Config/GetHostTimeDisabled" 1

To wyłącza synchronizację czasu z hostem dla wpisanego wirtualnego dysku twardego.
Dzięki Vauxi.
Czy dobrze rozumiem, że wpisuję to na maszynie hosta, a nie na maszynie wirtualnej?
Pozdrawiam
Chris

Dzięki Vauxi,
Pozdrawiam
Chris
Cześć wszystkim,
Dzięki The Mind Buddah, Mrmut i Vauxi, z powodzeniem zainstalowałem V138 dla mojego XF 2.2 Sportbrake zarejestrowanego w marcu 2014 roku. Zgodnie z tym wątkiem, Kompendium daty wydania SDD/IDS - Jaguar Forums - Forum Entuzjastów Jaguara V138 zostało wydane w maju 2014 roku, więc moja maszyna wirtualna uruchamia się za każdym razem 1 czerwca 2014 roku.
Następnie kupiłem klon Mongoose Pro z Chin, zignorowałem dysk V165, który był dołączony i sflashowałem go z V138.
Od tego czasu Mongoose Pro (klon) rzadko pokazuje, że jest połączony z SDD 138, chyba że podłączę go do komputera hosta przed otwarciem Virtual Box. Jeśli podłączę go przed otwarciem Virtual Box, zawsze pokazuje się jako połączony przez SDD 138. Jak na razie wszystko dobrze.
Kiedy podłączam go do samochodu i naciskam przycisk start, SDD mówi, że Mongoose Pro jest odłączony i zaczynam otrzymywać komunikaty o błędach, np. Błąd skrzyni biegów i błąd zawieszenia pneumatycznego.
Moja pierwsza myśl to wadliwy klon Mongoose Pro, ale zastanawiałem się, czy ktoś wie lepiej?
Pozdrawiam
Chris

Zwłaszcza abs i esp to systemy, które "piszczą" za każdym razem, gdy tester próbuje się połączyć lub jest z nim połączony. Inne nic nie mówią. Kiedy to robią, wtedy występują problemy z modułem.
Sądzę, że twój klon mongoose działa tylko z oprogramowaniem układowym 165, ponieważ jest w pewnym stopniu złamany. Teraz, gdy zaktualizowałeś go do legalnego oprogramowania v138, nie będzie działać.

Szczególnie ABS i ESP to systemy, które "piszczą" za każdym razem, gdy tester próbuje się połączyć lub jest z nim połączony. Inne nic nie mówią. Kiedy to robią, wtedy występują problemy z modułem.
Sądzę, że twój klon mangusty działa tylko z oprogramowaniem układowym 165, ponieważ jest w pewnym stopniu złamany. Teraz, gdy zaktualizowałeś go do legalnego oprogramowania v138, nie będzie działać.
To zawsze loteria z chińskimi modułami.
Dzięki Vauxi,
Ma sens,
Pozdrawiam,
Chris

361 - 380 of 437 Posts