Jaguar Forum banner
1 - 14 of 14 Posts

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Hi guys

I have problem with engine temperature.
For example when i am driving on motorway i will reach engine temp to middle(90deg) but when i am coming to exit and knock the gear out my temp will drop.
I changed both thermostats it is better witch solved very slow engine warming up.
Thermostats are both original from jag dealer.
Could my waterpump be failing?

and any idea where this should be connected?

https://serving.photos.photobox.com...2ae8d665a744b159dfb4d40df79d0267c9e3c6957.jpg

xtype 2008 2.2 d 152bhp

Thanks
 

·
Registered
Joined
·
5,836 Posts
That plug is for the transit relay which is removed at PDI by the dealer.
It should stow in a hole at the back of battery box or air box.
You temp gauge is displaying what is perfectly normal behaviour for many x types, so I doubt it's anything to worry about.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Thanks Billy
Reason why i am bothered is that i have very poor mpg which is probably caused by ECU forcing it to cold run mode(experience from tdi engine).
Do you or anyone have any idea where can i find coolant temperature sensor?
 

·
Registered
Joined
·
5,836 Posts
More likely to be a thermostat problem if anything, I would have thought?
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #5 ·
I changed both stats this weekend. Last relatively cheap repair is oil temp sensor but i have to find it first :D
If anyone have idea where to find it or better have picture post it please.
Thank you
 

·
Registered
Joined
·
1,317 Posts
If you've replaced both stats check there isn't contamination in the system keeping the coolant stat open. If the pump wasn't working the engine would generally over heat. These symptoms generally only rear there head when the ambient temperatures drop and the stat isn't closing properly.

Although they are genuine, are they the correct temp rating?
 

·
Registered
Joined
·
5,836 Posts
The temp sensor is under the water pump drive pulley on the head.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #8 ·
problem solved.
I put car to local jag specialist it turn up fans were kicking up too early.
Reason overfilled aircon to 150% capacity.
Now it will warm up roughly after 5 miles of driving.
 

·
Registered
Joined
·
357 Posts
problem solved.
I put car to local jag specialist it turn up fans were kicking up too early.
Reason overfilled aircon to 150% capacity.
Now it will warm up roughly after 5 miles of driving.
Very interesting indeed......

I wonder if an undercharged Air Con system could create the same scenario?

My Jag is running perfectly now, temperature wise but very heavy on fuel, so wondering if it is also an ECU thing, telling it that it is cold.

A/C does not work, never has.
 

·
Registered
Joined
·
1,317 Posts
No if its undercharged it just won't come on at all, an overcharged system will run the funs continuosly until the pressure switch knocks it off.
 
1 - 14 of 14 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top