Szukałem w systemie, ale nie mogę tego znaleźć? Czy to w ogóle tam jest?
Jako inżynier muszę się z Panem nie zgodzić, znajomość temperatury silnika jest niezbędna, aby zapobiec uszkodzeniom. Tylko dlatego, że zdecydowana większość ludzi nie wie, jak wykorzystać te informacje, nie jest powodem, aby je usunąć. Podobnie jak bagnet olejowy.Myślę, że są zbędne w większości samochodów, ponieważ teraz polegają na ECU, aby uruchomić ostrzeżenie. Phil
Wszyscy mieliśmy te samochody (Każdy, kto jest wystarczająco stary, a ja mam dopiero 42 lata.) Tak naprawdę odpowiadałem na komentarz GeoffR. Obecnie wskaźnik tak naprawdę mówi tylko, kiedy nie jest już zimny i kiedy się przegrzewa. Jest tak wygładzony, że nie ma żadnego realnego zastosowania. Ludzie chcą samochodu, który utrzymuje stabilną temperaturę przez cały cykl jazdy, więc to pokazuje wskaźnik. Żadnych wahań, gdy termostat się otwiera, zamyka lub pracuje na biegu jałowym na tyle, aby włączyć wentylator itp.Nie przeszkadza mi wygładzanie sygnałów nadajnika, kilka lat temu miałem kilka samochodów, w których wskaźnik paliwa zmieniał się za każdym razem, gdy hamowałeś lub skręcałeś! Phil
Nadal opiekuję się 727-200, więc wygląda to ładnie i prosto.Czy ten poziom oprzyrządowania wystarczy?
View attachment 24004
Szukam zanieczyszczenia olejem napędowym, można wyczuć zapach oleju napędowego na bagnecie, jeśli jest obecny, trzeba tylko wytłumaczyć sąsiadom, dlaczego stoisz tam i wąchasz bagnet. PhilMyślę, że nie byłbym w stanie rozpoznać zanieczyszczonego oleju, patrząc na ślad na bagnecie. Tak, jesteś zdany na łaskę czujnika, ale z drugiej strony jest on stale monitorowany. Mój '05 merc nie miał bagnetu, więc to nie jest jag ani nic nowego. Ale oczywiście oba byłyby lepsze.
Sam używam czegoś podobnego. Mogą również automatycznie rejestrować czas 0-60 i dostarczać znacznie więcej informacji w locie niż jakiekolwiek tarcze. Rzeczy takie jak napięcie akumulatora, przeciążenia, aktualna moc, moment obrotowy itp.Sądzę, że nie widzą, że ich grupa docelowa byłaby tak zaangażowana w swoje samochody lub zainteresowana poznaniem tych informacji.
Cześć, jak słusznie zauważasz powyżej, chociaż wyobrażam sobie, że jest wielu kierowców, którzy i tak nie zrozumieliby, co mówią im wskaźniki. PhilSzczerze mówiąc, nie sądzę, żeby brak tych informacji powstrzymywał lub powstrzymuje miłośników samochodów przed kupowaniem tych samochodów. Jestem miłośnikiem samochodów i wiedziałem, że Jaguary nie mają wskaźników itp. przed zakupem, więc po prostu dostałem to, czego potrzebowałem, żeby to ogarnąć. Każdy, kto skreśla samochody Jaguara z powodu braku wskaźników, tak naprawdę nie interesuje się swoimi samochodami, ponieważ moim zdaniem są to jedne z najlepszych samochodów, które działają w swoich klasach.
Nawet gdyby Jagi miały widoczne informacje, i tak kupiłbym czytnik, aby zajrzeć głębiej w systemy, ponieważ lubię wiedzieć, co dzieje się w moim silniku i poza nim.
Pamiętaj również, że prędkościomierz może zawyżać o 10%, ale nie może zaniżać. Jeśli projektowałbyś ten system, czy nie sprawiłbyś, że zawyżałby on o około 5%!Ciekawe odnośnie prędkości. Można sobie wyobrazić, że klastr raportuje cokolwiek, co mówi mu komputer, w końcu klastr to tylko odczyt komputera oparty na tych samych danych. Więc jeśli istnieje rozbieżność, pomyślałbym, że jest to celowo zaprogramowane w oprogramowaniu. Ludzie generalnie jeżdżą z założeniem, że prędkościomierz zawyża (więc jedziemy z prędkością '80' wiedząc, że w rzeczywistości jest to około 76, ponieważ tak działały stare mechaniczne tarcze. Dla mnie brzmi to tak, jakby w dzisiejszych czasach mogli zbliżyć się do 100%, więc aby chronić kierowcę, symulują stare mechaniczne niedokładności!
Z pewnością tak było w przypadku starych układów kablowych i przekładni, ale teraz? Czujniki prędkości muszą być bardzo dokładne w przypadku takich rzeczy jak ABS i ESP, więc nie ma dodatkowych kosztów po stronie prędkościomierza - komputer wie dokładnie, jak szybko obraca się każde koło. Informacje te są przekazywane do zestawu wskaźników, a zestaw wskaźników, będąc kolejnym podstawowym komputerem, może je przetłumaczyć i wyświetlić ze 100% dokładnością. Brak jakichkolwiek kosztów. Jest to świadoma decyzja z myślą o kliencie. Większość ludzi nie jest zapalonymi kierowcami i nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich prędkościomierze są niedokładne i przyzwyczaili się do tego, że mogą jechać z prędkością wskazywaną 80. Jasne, wszyscy wiemy, że to około 73-75, dlatego policja nie ściga, ale jesteśmy mniejszością, większość jest szczęśliwa w swojej niewiedzy i szczerze mówiąc, ja też. Nagle daj im wszystkim w 100% dokładny prędkościomierz, a wszyscy dostaną mandaty. Wiem, że mogę przejechać przez strefę 50 ze wskazaną prędkością 55, robić postępy w ruchu i nie ryzykować ścigania. Teraz prawdę mówiąc, wiem również, że kamery również na to pozwalają, więc prawdopodobnie wskazana prędkość 60 byłaby w porządku, ale za każdym razem, gdy wyciągam trochę więcej z tego limitu, zbliżam się do terytorium ścigania, więc obniżam poziom niepokoju i relaksuję się. Więc muszę zapytać, dlaczego nas to obchodzi? Wiedziałem, że mój prędkościomierz w mercu pokazywał 75 przy 70. Wszystko, co osiągnąłem dzięki tej wiedzy, to frustracja utknięcia za ludźmi jadącymi z prędkością wskazywaną 70. Kłócimy się tutaj o 5 lub 6 mil na godzinę przy 70+. Biorąc pod uwagę ruch, mówimy o mniej niż 5 minutach postępu na 4-godzinnej podróży. To nieistotne. Czy naprawdę nas to obchodzi? A dla tych, którzy naprawdę tak robią, cóż, każdy telefon komórkowy i tomtom ma obecnie prędkościomierz oparty na GPS. Jedź 70, spójrz na odczyt na desce rozdzielczej, a wtedy wiesz, gdzie jest twój 'prawdziwy' limit. To takie proste.Więc sprowadza się to do kosztów producentów i tego, że wybierają najtańszą drogę. Wiem to wszystko. Nie montują dokładnych prędkościomierzy, ponieważ nie muszą.
Jako B2 jestem również świadomy tego, że system Pitota/Statyczny mierzy prędkość powietrzną, wymaganą ze względów aerodynamicznych, a GPS mierzy prędkość względem ziemi, co pasażerom się podoba, ponieważ mówi im, jak długo zajmie im dotarcie do celu. Błędy inherentne w takich systemach są obecnie dość małe i akceptowalne.GeoffR jako B2 jestem pewien, że wiesz, że systemy Pitota/Statyczne są nadal głównym czynnikiem napędzającym prędkość z korekcją GPS. Jesteś dobrze świadomy kosztów, jakie wiążą się z tymi systemami. Czy tego właśnie dążysz, biorąc pod uwagę związane z tym koszty? 737 Classic E i E bay total jest wart około 1 lub 2 pudełek w Max lub NEO, więc oczywiście 150 000 funtów XF jest dla ciebie akceptowalnym kosztem.
Minęło dwa i pół roku, odkąd pozbyłem się mojego XF, więc mogę się mylić, ale czy nie ma opcji wyświetlania prędkości cyfrowo między obrotomierzem a prędkościomierzem? Jeśli tak, to myślę, że mogłoby to być dokładne.Czy ktoś z was faktycznie otworzył konsolę? Igła prędkościomierza jest po prostu nasadzona na wał silnika. Nie ma żadnego punktu mocowania, aby zablokować ją w miejscu, więc można ją przesuwać. To samo w sobie eliminuje wszelkie szanse na dokładność.