Jaguar Forum banner

Ulepszenie łańcucha rozrządu Ingenium?

1 reading
8.2K views 10 replies 6 participants last post by  rodney_7648  
#1 ·
Dzień dobry wszystkim. Jestem właścicielem March 2020 2.0D XF i dużo czytałem o łańcuchu rozrządu, który został zmodernizowany pod koniec 2019 roku. Czy ktoś wie, jak mogę sprawdzić, czy został on zamontowany w moim silniku? Czy istnieje numer silnika/numer VIN, od którego miała miejsce rzekoma modernizacja? Dzięki za przeczytanie.

#2 ·
Cześć John?

Podejrzewam, że Jaguar zna numer silnika, przy którym nastąpiła zmiana, ale jest mało prawdopodobne, że zechcą Ci go powiedzieć. Specjalista Jaguara może wiedzieć (@whitfield348 ?). Jedyne, co wiem, to że było to w listopadzie 2019 roku, więc jeśli Twój samochód został zbudowany (nie zarejestrowany) przedtem, prawdopodobnie nie masz najnowszej specyfikacji łańcucha, napinaczy i koła łańcuchowego.

Czy znasz datę produkcji swojego samochodu?

owns 2017 Jaguar XE Portfolio
#3 ·
Dzięki za odpowiedź. Nie mam daty produkcji, czy wiesz, gdzie mógłbym ją zdobyć? Zarejestrowany 2.03.20 i używany jako demonstrator przez Stratstone. Dzięki Covid miał tylko 2000 mil, kiedy kupiłem go w październiku, z bardzo dobrą zniżką. Uwielbiam ten samochód, więc po prostu będę o niego dbał i nasłuchiwał czegoś niestosownego, jednocześnie trzymając kilka tysięcy w zapasie, gdybym potrzebował. W poniedziałek jedzie do Jagtech, Teeside na kolejny serwis.

#4 ·
Przypuszczam, że wiesz już, że członkowie zalecają wykonywanie serwisu co roku lub co 10 000/12 000 mil, a nie serwisu co 21 000 mil, który jest zalecany przez producenta.

• Like
Reactions: mikeyS17MDA
#6 ·
Jeśli wybierzesz opcję „zrób to sam”, musisz usunąć osłonę pod silnikiem, aby spuścić olej silnikowy, ponieważ wygląda na to, że użycie pompy ssącej nie działa w silniku Ingenium. Usunięcie filtra oleju jest łatwe, ponieważ znajduje się on na górze silnika.

#10 ·
Zrób to sam, nie jest trudno zrobić wymianę oleju
Nigdy nie powiedziałem, że wymiana oleju jest trudna, po prostu wyjaśniłem nowemu członkowi, co trzeba zrobić i że ten członek nie mógł uruchomić pompy ssącej w silniku Ingenium.
O ile nie chcesz wyjaśnić, jak przeprowadzasz wymianę oleju DIY (Rodney 7648) nowemu członkowi, myślałem, że Forum ma na celu spróbować pomóc nowym członkom, a twoja odpowiedź, że wymiana oleju DIY nie jest trudna, tak naprawdę nie pomaga nowym członkom i to samo dotyczy ciebie Spectrum.😂😂
Tom