Dotychczasowe doświadczenia z XE 163 manual R-sport.
Po pierwsze, zacznę od tego, jak wygląda ten samochód, miałem w przeszłości kilka ładnych samochodów, ale ten naprawdę przyciąga wzrok. Pierwszego dnia, kiedy go miałem, byłem na dworcu kolejowym, tuż przed powrotem do domu, kiedy facet gwałtownie do mnie machał.
Zatrzymałem się, myśląc, że coś jest nie tak, ale on po prostu powiedział mi, że uważa, że jest fantastyczny i czy może na niego spojrzeć. Miałem też kilka opuszczonych szyb na autostradzie, gdy utknąłem w korkach, ludzie pytali o to, zawsze miło, gdy kierowca BMW dzieli się pełnym podziwu spojrzeniem.
Wnętrze samochodu wygląda równie dobrze, z czarno-czerwoną dwutonową skórą zdobiącą siedzenia. Jedyną wadą (i to nie dużą) jest to, że materiały są trochę plastikowe (jeśli to w ogóle słowo), mój poprzedni samochód to nowa klasa C Mercedesa, która z perspektywy wnętrza jest w swojej własnej lidze, ale zdecydowanie jest lepsza niż odpowiednie 3/a4 rywale.
Pozycja za kierownicą jest dla mnie świetna, mam 1,78 m wzrostu i sporo jeżdżę po autostradach i uważam, że jest doskonała na długich trasach.
Jeśli chodzi o MPG, mam średnio około 55, z czego jestem rozczarowany, merc i moja poprzednia seria 3 miały średnio około 60, jag twierdzi, że robi 78, ale nawet się do tego nie zbliża i na pewno nie mam ciężkiej prawej stopy. Najlepsze, co kiedykolwiek osiągnąłem, to 400-milowa jazda autostradą, kiedy uzyskałem z niej 68.
jest wystarczająco dużo gadżetów, aby wszystkich zabawić, ale upewnij się, że masz najnowsze aktualizacje oprogramowania do nawigacji satelitarnej i radia, ponieważ moje z fabryki nie miało aktualizacji ruchu drogowego, radio losowo przewijało się o około 5 sekund, a zegar regularnie tracił czas. Wszystko to dość drobne rzeczy, ale wystarczające, aby denerwować w samochodzie o tej specyfikacji.
Na wiejskich drogach (a jest ich wiele tam, gdzie mieszkam) Xe wchodzi we własne, włącz tryb sportowy, a silnik 163 jest więcej niż wystarczający, aby zapewnić przyspieszenie i prowadzenie jak nic, czym wcześniej jeździłem. (Żałuję teraz, że nie zdecydowałem się na 180, ale tylko dlatego, że 163 sprawił, że chciałem zobaczyć, jak bardzo inny jest Atherton 180).
Wjedź na prostą i od 30-70 jest to absolutnie bez wysiłku, co ułatwia wyprzedzanie, również niski hałas z drogi, co jest ogromnym bonusem.
Aplikacja, która jest dostarczana z samochodem, pozwala zlokalizować samochód, co może brzmieć głupio, ale na pewno potrzebowałem jej więcej niż raz na lotniskach, w centrach handlowych itp. I chociaż nie pozwala na korzystanie z Apple car play, coraz więcej aplikacji jest dodawanych przez cały czas. Spotify na przykład jest teraz dostępny dla melomanów, a nawet istnieją aplikacje, które mogą znaleźć miejsca parkingowe i najlepsze restauracje w mieście.
Interfejs jest tylko dotykowy, co jest świetne, gdy samochód stoi, ale może być trochę trudny w użyciu podczas jazdy. Dodatkowy panel sterowania, jak u wszystkich głównych rywali, byłby przydatny, ale nie dyskwalifikujący.
Jedynym problemem, jaki mam teraz, jest grzechotanie 2, które pojawia się powyżej 50 mil na godzinę i brzmi, jakby dochodziło z tylnych drzwi pasażera i półki na paczki. Może być naprawdę irytujące podczas długiej podróży, więc zwiększam głośność w doskonałym radiu.
Był w nim kilka razy, ale jeszcze nie udało im się go naprawić. Daj mi znać, czy ktoś inny ma ten problem.
Podsumowując, jako poprzedni właściciel najnowszej klasy C, zarówno serii 3, jak i 4, a4 i Volvo S40, ten Xe wyprzedza je o lata świetlne.
To zabawne, szybkie i zapewnia prowadzenie, do którego inni nie mogą się zbliżyć. To najlepszy samochód, jaki miałem i na pewno najlepszy z tej grupy.
Jedyną inną kwestią dla tych z was, którzy szukają nowego samochodu, byłaby klasa C, ale tylko ze względu na luksusowe wnętrze, hałas silnika i drogi znudzi was na śmierć!
Wybierz XE, wygląda najlepiej i z pewnością najlepiej się nim jeździ!